Whatsapp iletişim hattı

Blog İçeriklerimiz

Ihlamur Kız Öğrenci Yurdu Aydın

Erasmus'a Nasıl Gidilir?

Erasmus nedir? Erasmusa nasıl gidilir? Koşulları nelerdir? Erasmus ile hangi ülkelere gidilebilir? Erasmus bursu nasıl alınır? Erasmus’un size sağladığı avantajlar nelerdir? Bu makalemizde bu soruların tümünü açık bir şekilde anlatacağız.


Erasmus nedir? Erasmusa nasıl gidilir? Koşulları nelerdir? Erasmus ile hangi ülkelere gidilebilir? Erasmus bursu nasıl alınır? Erasmus’un size sağladığı avantajlar nelerdir? Bu makalemizde bu soruların tümünü açık bir şekilde anlatacağız.

Erasmusla yurt dışında eğitim almak isteyenlerin kesinlikle okuması faydalıdır.

Erasmus Nedir?

Erasmus Avrupa içerisindeki üniversite - öğrenci değişimini ve işbirliğini teşvik eden bir Avrupa Birliği programıdır.

Erasmus Avrupa kıtasındaki üniversite öğrencilerinin farklı Avrupa ülkelerindeki üniversitelerle değişimini ve işbirliğini sağlayan bir programdır. Adnan Menderes Üniversitesinde okuyan bir öğrenci ile İspanya’ya okuyan bir öğrenci dönemsel olarak yer değiştirerek okumaktadırlar. Erasmus Avrupa birliği projesidir.

Erasmusun Açılımı;

E+R+A+S+M+U+S  = European Region Action Scheme For The Mobility Of University Students

Kısaltmasının Türkçesi şudur; Üniversite Öğrencilerinin Hareketliliği İçin Avrupa Bölgesi Eylem Tasarısı

Kısacası Erasmus Bizler İçin Avrupa’da Eğitim İmkanıdır. Bulunduğu üniversitesinde 1. Yılını dolduran öğrenciler, 3-12 ay arası eğitim almak için Erasmus programı ile Avrupa üniversitelerine gitmektedir. Erasmus’un öğrenciye bir çok katkısı vardır. Bunları aşağıda sağladığı avantajlar ısmında detaylı anlatacağız ancak kısa bir şekilde faydasından bahsetmek gerekirse, Yabancı dilinizi geliştirme fırsatı, yeni kültürler ve yaşam biçimlerini öğrenmek hayatınıza büyük katkı sağlayacaktır.

Erasmus İle Hangi Ülkelere Gidilebilir?

Erasmus ile 30 ‘a yakın Avrupa ülkesine gidilebilir. Türkiye’ye de Avrupanın birçok yerinden erasmus programıyla gelen bir çok öğrenci vardır.

Erasmusla en çok tercih edilen ülkeler şunlardır;

  • İspanya,
  • Fransa
  • İtalya,
  • İngiltere
  • İsveç
  • Macaristan
  • Portekeiz
  • Almanya
  • Belçika
  • Çek Cumhuriyeti

Erasmusa Gidecekler İçin Tavsiyeler

Erasmus ile yurt dışında eğitim almak istiyorsanız bunları kesinlikle yapmanız gerekecek.

  1. ISIC Kartı çıkarınız.

ISIC Kartı: Uluslar Arası Öğrenci Kimlik Kartıdır. Bu kimlik kartı ile Türkiye dahil 130’dan fazla ülkede geçerli indirim ve fırsatları yakalama şansını bulun. ISIC kartınız ile dünyanın her yerinde öğrenci

olmanın keyfini süreceksiniz. ISIC kart ile tüm detaylı bilgiyi Resmi Türkiye Web Sitesinde öğrenebilirsiniz. isic.org.tr adresine girerek ISIC Kart edinin.

  1. Burs Miktarınızı bilmelisiniz. Erasmus Bursu almak için gerekli şartları ve burs miktarlarını bilmeniz maddi hazırlığınız için önemlidir.

Erasmus Bursu Nasıl Alınır?

Erasmus Bursu alabilmeniz için bazı şartlar mevcuttur. Erasmus hibesi ya da bursu için aşağıdaki şartlara ve koşullara sahip olunması gerekir.

  • Avrupa’da Üniversite Okuyor Olmak. (Türkiye’de dahil.)
  • Gidilecek üniversitenin öğrenim dilini biliyor olmak.
  • Daha önceden Erasmus’a katılmamış olmak. Daha önceki üniversitesinde eramusa katılan öğrenciler 2. Katılışlarında erasmus bursu alamazlar
  • Erasmus’a benzer başka bir Avrupa projesinden bur almamış olması gerekir.
  • Üniversitenin en az 1 yılını tamamlamış ve hali hazırda üniversitesinin devam ediyor olması gereklidir.

Erasmus bursu gidilecek ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Erasmusla gidilecek ülkeler hayat pahalılığına göre 3 gruba ayrılmaktadır. Gidilecek ülkelere göre erasmus burları bu şekilde belirlenmektedir. 1.sınıf yan en pahalı ülkeler listesinde bulunan İngiltire, Almanya ve Fransa gibi ülkelere giden öğrenciler 500 £ burs almaktadır. 2. Gruba giren Çek Cumhuriyeti ve İspanya  gibi ülkelere giden öğrenciler 400 £ burs alırlar. 3. Sınıfa giren yaşamanın en ucuz olduğu ülkeler Slovenya, Polonya, Slovakya gibi ülkelere giden öğrenciler için 300 £ burs alma imkanı olmaktadır.

Erasmus’un Size Sağladığı Avantajlar

Erasmus üniversite öğrencilerine sosyo-kültürel, mesleki, ve yabancı dil açısındandan sağladığı birçok katkı vardır. Üniversite den mezun olduktan sonra CV’nizde eğitim aldığınız ülke ve yabancı dili iyi derecede biliyor olmak size büyük artı sağlayacaktır. Başka bir ülkede kendi ayaklarınız üzerinde durmak ve yeni insanlarla tanışmak sizin için kendinizi deneme ve tanıma fırsatı olacaktır.